top of page

About my horses

JR Indian Cat

De painthorse-fan die ik ben, had ik me ondertussen in alle jaren al verdiept in alle soorten paints die er bestaan. Het was mezelf al snel duidelijk dat mijn ultieme droom was om ooit een black overo paint te bezitten. Ik zei droom omdat ze niet zoveel voorkomen, en ze zijn ook niet altijd even mooi en dan nog het feit dat ze heel kostelijk zijn.

Zeer onverwacht kwam in maart 2014 mijn droom eindelijk uit.

Ik kan het nog steeds zelf niet geloven.

Een black overo jaarling hengst genaamd Joker...

Die mag zich voorlopig bezig houden met het spelen met Smash.

Uiteraard is het binnen enkele jaren ook de bedoeling om hem onder het zadel te krijgen. Maar met hem is het ook te bedoeling om te gaan dekken.

Maar goed, we zien wel wat de tijd brengt!

Update 2015 : Ondertussen heb ik al veel tijd met hem kunnen doorbrengen en begin ik hem beter te kennen. Hij bevalt me erg goed, zeer zacht karakter en fijn om mee te werken. We zijn stilletjes aan bezig met grondwerktraining. Zodat hij volgend jaar zadelmak gemaakt kan worden. Aftellen!!!

Update : Sinds de start van het grondwerk (en op de weide had ik het al opgemerkt) is mijn oog gevallen dat hij niet zuiver loopt. Ik zou zelfs zeggen licht manken.

Ik heb ondertussen onderzoeken laten uitvoeren door mijn 2 dierenartsen en mijn hoefsmid. Tot mijn spijt moet ik mededelen dat ze niets maar niets vinden. Het is zeer raar en ik vind het erg verontrustend. Voorlopig moeten we ervan uitgaan dat het groeipijnen zouden zijn, want hij groeit enorm snel en hard. Ik heb hier nog nooit van gehoord en sta hier nogal sceptisch tegenover. Helaas rest er mij niets dan bang afwachten. Ik zou niet graag nog eens 1 van mijn droompaarden moeten afgeven!

Update 2016 : Wonder boven wonder waren de groeipijnen effectief een feit!! Nu hij 3 jaar is en zijn groei stilaan begint af te nemen is het onzuiver lopen weg!! Opgelucht dat ik ben. Ik ben zo blij dat alles in orde is gekomen.

Update april 2016 : Joker blijft mooi zuiver lopen, het waren dus echt wel groeipijnen. Ondertussen ben ik gestart met het zadelmak maken. We gaan schrijven aan een nieuw avontuur. Ik ben benieuwd wat hij in zijn mars heeft!!!

Bloedlijnen :

Sire : Tuffuler Cat JR (Tuffuler Cat Dancing x Lady Robinhood)

Dam : Indian Eyed Dark Jode ( Indian Eyed Jack x Pale Skye Jody)

Als jaarling - 3 jaarse

4 jaar en ouder

Jack Mystic Dun It

Jack is een palomino quarter ruin van 2008.

Aan Jack hangt een speciaal verhaal vast. Ik zal dit even "kort" schetsen.

Jack is bij mij gekomen als trainingspaard. De eigenaar belde met de uitleg dat hij dit paard in nederland had laten zadelmak maken. Dat hij hem ginder heeft zien lopen en dat Jack daar alles deed. Daarna heeft hij hem mee naar huis genomen. De eerste maal dat hij er thuis mee wou rijden is de eigenaar eraf gegaan omdat hij bokte. Dit herhaalde zich elke keer als hij wou rijden. Daarom zocht hij mijn hulp op. Jack is dan bij mij in training gekomen. Heel speciaal karakter moet ik zeggen. Heel zuur in gedrag naar mensen toe, zuur bij het werken, een angsthaas, overgevoelig aan alles wat je vraagt.

Ik heb hem meteen laten nazien door de osteophaat naar gelang de eigenaar zijn uitleg en zijn gedrag. Maar niets te vinden. Dus wist ik dat ik dieper moest gaan graven. Een maandlang heb ik grondwerk gedaan. De 2de maand ben ik gaan rijden. Of zeg maar een poging tot. Hij was echt niet te genieten, hij kon niets verdragen. Geen benen, geen teugels, absoluut niets van druk. Het minste dat je iets vroeg onder het zadel begon hij door te draaien : achteruit vliegen, volledig opspannen, kwaad worden, omhoog gaan, bokken, de piste rondvliegen in zijgangen,... en ga zo maar door. Er was niets te genieten aan, telkens als de training gedaan was voor de dag droop hij af van het zweet en waren we beiden kapot. Niemand had hier wat aan. 1 van de weinige paarden waar ik van dacht "die is gewoon beter af op de wei, hier kan je gewoon niets mee, werkwilligheid en karakter zit gewoon verkeerd". Gezien ik met een oplossing op de proppen moest komen heb ik naar het einde van de 2de maand toe ervoor gezorgd dat je met hem stap, draf, galop onder het zadel kon ENKEL op stemhulp en dus geen beengebruik. Dan aanvaarde hij het wel (niet met volle overtuiging) en kon je met hem "rijden". De eigenaar heeft op de moment geprobeerd en het lukte wel.

Een jaar later dacht ik eens te horen hoe het ondertussen met Jack was. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg een bericht dat het goed ging, de eigenaar had er misschien 4 keer mee gereden sinds vertrek bij mij en had er verder niet mee gedaan. Toen kreeg ik de vraag of hij terug mocht komen. Ik had eerlijk gezegd iets in mezelf van "oh nee, toch niet dat paard". Maar je bent trainer en je moet wat he. Jack moest gewoon weer ingereden worden. Moest het toch zijn dat er wat meer inzat mocht hij langer blijven.

Ik ben dus terug kunnen inpikken van waar ik gebleven was met Jack.

Om dit lange verhaal te beëindigen. Het is in het begin nog erg moeizaam geweest met hier en daar uitspattingen, maar na een tijd begon hij helemaal om te draaien. Ongelofelijk gewoon!!! Hij begon echt plezier te vinden in het werken en leren. Het zure gedrag naar mensen verdween, hij begon plezier te krijgen in het werken en begon alle hulpen te aanvaarden. Ik kon zelfs zeggen dat ik een klik met hem begon te krijgen.

Ik, een klik, met dat paard dat ik niet kon uitstaan. Zo de tijd passeerde, zo ook groeide ik samen met Jack. Alles voelde gewoon zo juist en ik had mijn hart verloren aan hem. Ik kan zeggen dat ik bijna een even grootte klik heb met hem als met mijn merrie die heb moeten laten inslapen (hierover kan je hieronder verder lezen). Zo geschiede het dan ook, Jack werd klaargestroomd voor wedstrijden. Ondertussen lopen we ook wat wedstrijdjes en zo ging mijn droom van wedstrijd rijden in vervulling.

De eigenaar heeft in het begin van het proces wat lessen komen rijden, maar helaas ging deze combinatie echt niet. Dus ondertussen is Jack bijna 2 jaar bij mij.

Ik kan me amper inbeelden hoe het was zonder hem in mijn leven!! Ik ben zeer blij dat hij op mijn pad is gekomen. De hele weg die we samen hebben afgelegd was zwaar maar het zeker waard. Het heeft letterlijk ZWEET EN TRANEN gekost om te geraken waar we zijn. Jack is gewoon onherkenbaar en niet meer dezelfde als vroeger. En we blijven bergopwaarts gaan!!!

Bloedlijnen :

Sire : Vivs Dun It (Hollywood Dunnit x Grand River Viv)

Dam : Skippers Mystic Lady

Sheza Mighty Gun

Joker was mijn eerste droom die in vervulling ging. Al lang was ik gefascineerd door de welbekende hengst "Colonels Smoking Gun" en droomde ik om hiervan ook een afstammeling te bezitten. Een "gunner"... het leek als een onmogelijk doel. Mede ook door mijn kieskeurigheid.

Want als ik een gunner zou hebben moest die de typische kenmerken hebben : wit hoofd, 2 blauwe ogen, 4 witte benen en een witte staart.
Velen ben ik er tegen gekomen, maar ofwel voldeden ze niet aan mijn eisen of ze vielen niet binnen  mijn budget.

Tot de dag dat ik eentje tegenkwam die mij meteen aansprak. Tot mijn verbazing stond ze dan nog niet ver uit de buurt ook.
Een paar dagen oud. Dus heb ik meteen een afspraak gemaakt. Na de ontmoeting was de beslissing vrij snel genomen.
Uiterlijk voldeed ze volledig aan mijn eisen en ze viel binnen budget.
Het enige wat eigenlijk niet voldeed was dat het een merrie was.
Sinds het overlijden van Forever (haar kom je hieronder nog tegen), had ik al meer dan 10 jaar geen merrie meer gehad.

Maar toch hield dit me niet tegen. Dus tot mijn eigen verbazing na al die jaren terug een merrie.
En wat ben ik benieuwd wat ons verhaal gaat worden.


Daar zullen jullie nog veel over te lezen vinden binnenkort. Nu is ze nog lekker aan het opgroeien en paard aan het worden.

Bij deze stel ik jullie voor aan Mighty.

Bloedlijnen :

Sire : Gunners Revolution (Colonels Smoking Gun, Revolutions Diamond, Einsteins Revolution)

Dam : Sheza Almighty (Mighty Awesomen, The Perfect Question, Pretty Impressive)

Ima Tuff Black Bandit (SOLD)

Ook op mijn pad gekomen in tussentijd is Bandit.

Bandit is een halfbroertje van Joker (dezelfde vader). Zeer toevallig is ook hij bij mij terecht gekomen.

Hij is een Smokey Black Paint Horse hengst. Ik heb hem gaan halen als hij 4,5 maand was. Ondertussen mei 2016 is hij jaarling geworden. Het is wel een karaktertje en ik denk dat hij niet de makkelijkste zal zijn om mee te werken later. Toch kijk ik er naar uit. Momenteel mag hij gezellig genieten van zijn "vrijheid" op de wei. Uiteraard oefenen we wel op het in de hand werken : halster, vastgebonden staan, borstelen, hoeven uitkrabben, leiden, respect, trailerladen,...

Meer over hem als hij ouder word.

Bloedlijnen :

Sire : Tuffuler Cat JR (Tuffuler Cat Dancing x Lady Robinhood)

Dam : Skippers Tuff Skeetar (Hancocks Skipper W x J Bars Majic Nala)

Once and Forever (RIP)

Al vanaf ik van paarden en western riding ben gaan houden heb ik al altijd gedroomd van een Paint Horse. Bij deze was Forever de eerste. Het is een 5 jarige sorrel tobiano merrie. Ik heb haar reeds van veulensaf. Van zodra ze weg mocht van de moeder is ze naar mij gekomen. Zij was mijn eerste veulen, dus het eerste paardje waar ik echt alles aan geleerd heb. Toen ik haar zag had ik echt iets van "wauw", ik was en ben nog steeds verliefd op haar mooie voorkomen. Op 3-jarige leeftijd ben ik haar beginnen zadelmak maken. We waren stilletjes aan ingereden toen we een pech tegen het lijf zijn gelopen. Ze heeft namelijk een operatie moeten ondergaan omdat ze een hoornzuil had in haar hoef. Die hebben ze er volledig moeten uitsnijden. Daarvan is ze nu nog steeds aan het revalideren. Ze heeft van november 2008 binnen gestaan en mag sinds september 2009 eindelijk weer buiten. Na een beetje bekomen op de weide zijn we weer van start kunnen gaan. Helaas gaat dit met up's en down's, de ene keer gaat het goed en de andere keer is ze heel gevoelig aan haar hoef. Ik hoop dat de gevoeligheid stilaan zal weggaan. De operatie heeft me een bom geld gekost, maar hopelijk is het het allemaal waard geweest. Met goede hoop zie ik ons binnenkort terug samen trainen.

Update 2011 : We hebben onze momenten al gehad dat we hebben kunnen doortrainen, maar helaas gecombineerd met periodes van terugvallen. Niet alleen Forever met haar slechte hoef, maar ook mezelf (wegens enkele ongelukken tussendoor). Haar hoef is nog steeds niet volledig genezen, maar ik hoop dat we binnenkort er weer snel kunnen invliegen.

Update 2012 : We hadden de tijd van ons leven. Welliswaar met ups en downs. Maar we waren beiden gelukkig. Op 1 augustus 2012, schonk je mij zelfs nog een cadeau : een zoontje (van mijn eigen hengst Smart, die wordt hier later besproken). Ik heb het geluk gehad om de bevalling te kunnen bijwonen. Het was gewoon geweldig en nu zijn we 1 grote familie

18 oktober 2012 : Ookal had je je zoontje, dit bracht natuurlijk geen verandering ivm je hoefprobleem. Op 18 oktober 2012, na 4 jaar lange strijd, hebben we de strijd moeten opgeven. Ik heb je moeten laten gaan. Een beslissing die me zwaar viel. Slechts 8 jaar ben je in mijn leven geweest, maar in mijn hart blijf je voor altijd. Ook je zoontje had je nog 1,5 maand nodig. Die doet het nu goed, ik heb hem erdoor getrokken.

Dus mijn lieve meid, rust in vrede. Want alles is hier oke.

Iedereen die haar verhaal en mijn opdragen aan haar eens wil bekijken :

Bloedlijnen :

Sire : Hank Full of Cash (Midnight Cash x Shesa Dandy Jule)

Dam : Miss Skip Once (Impressive One x Miss Skip Leo)

GP Smart Skip Dunnit (SOLD)

Na Forever haar hoefproblemen bleef nog steeds het gevoel branden dat ik eindelijk eens wat meer wou bereiken. Dit betekende dat aangezien Forever geopereerd is, ik nog een paard nodig zou hebben om mijn droom te kunnen waarmaken. Toen kwam Smart in het verschiet. Smart is een 2,5 jarige Sorrel Solid Paint Horse hengst. Het was niet meteen de bedoeling dat ik nog een 2de paard zou bijkopen. Door samenlopen van omstandigheden is dit wel het geval geworden. Dus sinds kort is deze jongen ook bij mij. Binnenkort zal hier meer van hem te lezen zijn. Over een half jaar ga ik met hem van start. Of hij hengst blijft is nog een vraag. Maar hij blijft zeker en vast nog hengst tot zijn 3 jaar. Momenteel krijgt deze jongen aandacht door regelmatig geborsteld te worden, een keertje langs de baan te wandelen kwestie verkeersmak maken en al een boel grondwerk. Eens kijken wat de toekomst nog voor ons in petto heeft...

Update 2011 : Ondertussen is Smart nog steeds hengst en is hij zadelmak gemaakt. Dit is heel vlotjes verlopen, een paard dat heel goed meewerkte. Na een tijdje training met hem merkte ik dat er toch precies iets niet juist zat : hij sprong rechts altijd in kruisgalop, hij "strompelde" zowat over zijn eigen benen bij het maken van overgangen,...

Na onderzoek van 2 osteophaten is gebleken dat hij een probleem had in zijn achterbenen. Een paard heeft een slotmechanisme in zijn knie, dat mechanisme zorgt ervoor dat een paard zolang kan rechtstaan zonder energie te verbruiken. Het probleem bij Smart was dat hij zijn knieën wel op slot kon doen, maar hij kreeg ze niet meer uit "het slot". Dit doordat bepaalde spieren in zijn achterhand te weinig ontwikkeld waren. Hij heeft dan een behandeling gekregen om deze spieren meer te prikkelen zodat ze meer gingen ontwikkelen. Ik heb de behandeling meteen laten uitvoeren na het vaststellen van het probleem. De behandeling heeft zeker geholpen! Hij loopt veel soepelder, zijn achterhand komt meer onder en zijn overgangen zijn soepel. Filmpjes van voor zijn behandeling en na zijn behandeling zijn te vinden bij "Video's". Momenteel is het even winterstop, maar binnenkort kunnen jullie veel meer lezen en bekijken over ons.

Update 2012 : Wegens het gebrek aan een passend zadel heeft Smart zo goed als een jaar stilgestaan. Met uitzondering van af en toe wat grondwerk. We zijn bezig met onze zoektocht naar een passend zadel. Hopelijk kunnen we snel aan de slag!

Update 2013 : Na een lange zoektocht naar een passend zadel, zijn we eindelijk aan de training begonnen. Binnenkort valt hier dus veel te lezen over hem.

Update 2014 : Sinds we ons passend zadel hebben gaan we alleen maar bergopwaarts. Zeer fijn om te merken natuurlijk. We zijn eindelijk bezig met het doorrijden en wedstrijdklaar maken.

Update 2015 : Wegens enorme veranderingen in mijn leven heb ik helaas keuzes moeten maken en heb ik Smart moeten verkopen. Maar hij heeft een zeer goede thuis. Ik zie hem nog regelmatig want de nieuwe eigenaars komen lessen nemen bij me.

Dus ik heb er een gerust hart bij.

Bloedlijnen :

Sire : Skip The Can Dee (Can Dee Bar, Sunny Dee Bar, Skip Leos Star)

Dam : Smart Cappucino ( Pauli O Lena, Hollywood Vogue, Smart Little Dot, Docs Dot to Dot)

Smart Hollywood Cash (SOLD)

Geboren op 1 augustus 2012. Een sorrel solid hengstje uit mijn merrie Forever en mijn hengst Smart. Uiterlijk gezien is hij helemaal zijn papa. Maar het karakter heeft hij toch wel van zijn mama. Hij kreeg dan ook een naam gecombineerd van de 2 ouders : Smash.

Wat komt van Smart + Cash (Cash is van Forever haar papa).

Veel valt er nog niet te vertellen over hem. Hij is nog geen half jaar oud. Maar zijn "mind" zit alvast goed. Hij wandelt al mee aan de koord, gaat de trailer op, geeft voetjes en houd alvast van een goede borstelbeurt. Ik verwacht veel van hem als opvolger van zijn moeder. Ik ben er zeker van dat hij het evengoed als haar zal doen. Ik ben blij hem in mijn leven te mogen hebben.

Update 2015 : Na het rustig aanleren van het grondwerk op 2,5 jarige leeftijd is hij eindelijk klaar om zadelmak te maken. Hoelang ik heb uitgekeken naar deze moment.

Update 2016 : Helaas wegens zware omstandigheden in mijn leven en vele veranderingen die ik zelf niet in de hand had, heb ik moeten besluiten om hem te verkopen. Het doet me pijn, maar helaas kon het niet anders. Ik ben blij met de tijd die ik met hem gehad heb en dat ik hem zelf nog zadelmak heb kunnen maken. Hopelijk vergaat het hem goed bij de nieuwe eigenaars.

  Update 2015

bottom of page