top of page

Training

Grondwerk en zadelmak maken

Longeren

Eerst dienen de paarden het longeerwerk te kennen. Dus leer ik de paarden eerst rondom mij cirkelen aan de longe aan het tempo dat ze zelf kiezen. Eens dit gedaan is ga ik het tempo bepalen stap, draf, galop. Stemcommando's worden ineens ook aangeleerd stap=1 klik met de tong; draf= 2 of meerdere keer klikken met de tong; galop=kus; een gang terugkomen=easy. Stop=whoa, het paard dient bij de stop aan de longe zijn achterhand onder te brengen door zich met het hoofd naar mij te richten maar niet naar mij toe te komen. Daarna dient het paard terug te vertrekken in de richting die ik aangeef door middel van te wijzen in de richting die ik wil dat het paard gaat. Het is de bedoeling dat het paard bij deze beweging de voorbenen kruist zodat het paard zijn schouder opzij zet.

Zo nu hebben we al een mooie introductie tot de stop en spin van op de grond.

Mijn rechterhand wijst in de richting naar waar Smart zich dient te begeven, in mijn linkerhand heb ik mijn

stick die de doorgang naar naar links blokkeerd en Smart naar rechts stuwt.

    Smart loopt ontspannen aan de longe.

Gewenning/schriktraining.

Volgende stap is het paard overal aanraken zodat het paard dit gewend word. Dit met de handen zowel als met de stick. Met de stick word er met de string (koord) over het paard heen gegooid in de nek, over de rug, over de achterand, en rond de voorbenen en achterbenen (zodat moest het paard verwikkeld geraken in een teugel of een leidtouw dat deze niet in paniek geraakt). Vervolgens wordt hetzelfde gedaan met een stick met een plastiek zak aan. Als dit in orde is ga ik naast het paard op en neer springen totdat het paard dit doodnormaal vind. Dan spring ik op de paardenrug en er meteen weer af. Daarna probeer ik even te blijven hangen. Als ik echt een goed gevoel heb met dit paard ga ik er ook volledig opliggen zelfs alvoor het paard het zadel kent. Ook leer ik het paard in te buigen. Dus dat het paard op de druk van het leidtouw mooi de druk volgt, zo goed als met de neus tot tegen de singelplaats (goed voor soepelheid van de nek en word later ook mijn eerste stap naar de stop).

   Gewenning/schriktraining, hier ga ik met de stick met string volledig over Becky haar lichaam.

Regelmatig gooi ik de string van de stick (of de longeerkoord) over het paard en weer terug, zo geraakt

het paard gewend aan alle bewegingen die rondom hem gaan gebeuren bij het zadelmak maken.

Als het paard dit allemaal gewend is dan ga ik hetzelfde doen met de stick met plastiek zakje. Ik heb momenteel geen foto van dit proces zonder een zadel op, dus daarom maar even deze foto.

  Als ik echt een goed gevoel heb met dit paard ga ik er ook volledig opliggen zelfs alvoor het paard het zadel kent.

Longeersingel

Als het paard hierop allemaal goed reageerd dan ga ik de longeersingel op het paard leggen. Eerst gewenning aan de singel door middel van het paard eerst te laten ruiken en daarna het paard met de singel aan te raken overal. Dan kan de longeersingel erop en ga ik deze vastmaken om het paard gewend te maken aan singeldruk. We gaan het paard met de longeersingel longeren. En ook weer schriktraining doen met de stick met het plastiek zakje.

Dit gebeurd enkele malen tot het paard ook dit doodnormaal vind.

Hier heb ik het paard eerst laten kijken naar de singel en haar eens laten snuffelen, vervolgens heb ik dan de singel op

haar gelegd.

Als het paard vertrouwd is met de longeersingel gaan we hem aansingelen en het paard ermee longeren.

   Daarna gaan we schriktraining doen met de longeersingel op.

Het zadel en pad

Daarna ga ik over tot de pad en het zadel. Hier eigenlijk hetzelfde verhaal als met de longeersingel. Als het zadel op het paard kan wordt het eerst voorzichtig aangesingeld (waar voorbereidend werk voor gedaan is), dan wordt het paard gelongeerd tot het paard het zadel doodnormaal vind. Daarna ga ik over naar de gewenning/schriktraining (eerder beschreven) met het zadel op het paard.

Hier ga ik de pad op het paard leggen. Dit wordt nooit met hele voorzichtige en kalme bewegingen gedaan. Een paard wordt daar

alleen maar argwanend van.

   Eerst heb ik de pad op het paard gelegd, gevolgd door nu het zadel.

Het zadel ligt erop, klaar om aangesingeld te worden.

   Vervolgens gaan we longeren met het zadel.

Daarna de gewenning/schriktraining met het zadel op (ik vond in mijn fotodatabase geen foto meer met schriktraining met het zadel

van het paard op de vorige foto's, dus heb ik deze foto genomen)

Het hoofdstel

Even een kort woordje hierover. Er is de mogelijkheid om je paard hier bitloos te laten opleren/verder inrijden. Ik heb zelf een bosal en een natural hackamore liggen om de paarden in te rijden (mijn voorkeur gaan naar deze 2 bitloze hoofdstellen uit). Indien gewenst mag je zelf je eigen bitloos hoofdstel meebrengen : sidepull,mechanische hackamore, ... . Indien gewenst kan het paard daarna ook nog verder doorgereden worden met bit, zodat het paard beiden kent. Als het paard het sturen en stoppen bitloos goed onder de knie heeft word er pas overgeschakeld op bit. Als ik overschakel naar bit laat ik het paard eerst enkele dagen met een bit op stal staan om eraan te wennen. Het bit dat gebruik word bij jonge paarden is een snaffle bit 8mm. Paarden die nog niet lang gewend zijn aan een bit in hun mond hebben de neiging om hun mond open te doen tijdens het rijden. Ik heb dit niet graag omdat dit een deel het ontwijken is van de hulpen. Daarom rijd ik mijne jonge paarden steeds met een mouthshutter.

  Wodan opgetuigd met de natural hackamore.

   Smart opgetuigd met de bosal.

  Forever opgetuigd met een snaffle bit 8mm en een mouthshutter.

Opstappen

Als al dit in orde is gaan we proberen op te stappen. Dit door eerst de voet in de beugel te plaatsen en dus gewicht in de beugel zetten. Dan ga ik rechtstaan gestrekt naast het paard. De volgende stap is rechtstaan in de beugel en het been dat normaal over het paard heen gaat te laten rusten op de achterhand. Als laatste stap gaat het been over de rug van het paard heen en in de beugel. Dan stap ik terug af. Dit word herhaald tot als dit goed gaat.

   Eerst gewicht in de beugel zetten vervolgens rechtstaan in de beugel naast het paard. Hier demonstreer ik dit met Smash.

De volgende stap is rechtstaan in de beugel en het been dat normaal over het paard heen gaat te

laten rusten op de achterhand zoals je hier nu ziet. Smash vind dit absoluut geen probleem.

   Als laatste stap gaat het been over de rug van het paard heen en in de rechterbeugel. Brave Smash!

Zo, ons paard heeft nu het grondwerk volledig onder de knie, is zadelmak en volledig voorbereid voor de volgende stap : het inrijden en verder trainen.

Ruitermak maken en licht inrijden

Inbuigen

Daar ik eerder heb vermeld dat het inbuigen zal gebruikt worden als de stop leren we dit het paard ook in het zadel. Zoals eerder vertelt dient het paard zijn nek in te buigen tot ongeveer tegen de singelplaats. Dit dient te gebeuren zonder te hangen op het hoofdstel of bit en met weinig kracht. Het paard dient dit langs beiden kanten even goed te doen.

   Het paard moet bitloos kunnen inbuigen ...

   ... en met bit.

Gewichtsgewenning

Dan begin ik met stappen, draven en galloperen. Zodat het paard gewend geraakt aan het gewicht. Ik bouw dit natuurlijk rustig op. Eerst probeer ik wat rond te stappen. Daarna volgt de draf. Enkele dagen laten probeer ik dan de galop. Dit gebeurd eigenlijk allemaal met vrij weinig sturen. Ik wil graag eerst dat het paard gewend is aan het gewicht van de ruiter.

Hier laat ik Smart gewoon wennen aan mijn gewicht, ik hou me nog niet bezig met het hem te sturen.

Het enige wat ik wil is dat hij uit zichzelf bij mij blijft aan de losse teugel.

Sturen en stoppen

Als het paard gewend is aan gewicht en dus een persoon op zijn rug ga ik beginnen met sturen. Ik leer het paard eerst sturen op de binnenteugel, het paard zou deels al moeten weten wat een binnenteugel betekend aangezien ik het paard al leren inbuigen heb. Weer opbouwend doe ik dit eerst in stap en daarna volgen de draf en galop. Ook ga ik dan het paard al leren vertragen en stoppen. Dit blijf ik doen tot we samen aan het rondrijden zijn op het tempo dat ik wil, in de richting die ik wil. Nu heb ik al een mooie basis en een paard waar je al mee kan rondrijden.

Hier zien we duidelijk dat ik de hulpen van het sturen aan het paard aan het leren ben. Rechterteugel open, linkerteugel

lichtjes aan, linkerbeen van het paard weg en rechterbeen aan het paard. Ik leun ook een ietsje naar voren om het paard

aan te moedigen om voorwaarts te gaan.  

Het verder inrijden en de "echte" training

Als het paard zadelmak is en ingereden is kunnen we gaan beginnen aan de verdere training.

Nageven en verzameling

Het paard moet leren elke beweging die ik maak met mijn teugels die beweging mooi met zijn neus te volgen. Dit betekend dus ook naar beneden toe (verticaal). Dus het paard moet nageeflijk zijn op het bit. Bij de minste druk dat ik op mijn teugels geef moet het paard die druk volgen. Het paard hoeft niet op het bit te hangen! Als het paard goed nageeft op het bit kunnen we naar verzameling toe gaan werken. Dit door middel van het paard op te nemen met de teugels en het paard zijn achterhand onder te drijven door middel van te "bumpen" met de benen. Verzameling bekomt men wanneer het paard zijn buikspieren opspant en zo de rug naar boven komt, de achterhand onderkomt en zijn nek laat zakken. Verzameling is dus niet gewoon een paard dat met zijn neus naar beneden loopt, het houd in dat het paard zijn rug gaat gebruiken om de ruiter te dragen. Verzameling is noodzakelijk anders kan men nooit een goede stop, spin,... hebben.

Verzameling is het begin van alle verdere training!!!

  Het paard dat we hier zien lopen loopt al mooi nageeflijk maar nog niet goed verzameld.     

Het paard dat we hier zien lopen loopt al aardig verzameld. Kijk hoe het paard zichzelf en mij volledig draagt.

De achterhand komt mooi onder, buikspieren opgespannen, de rug staat mooi bol met een dragende functie en zijn nek is gezakt.

Schoudercontrole

Het paard moet leren als het been net achter de singel word gelegd dat hij zijn schouders moet geven. Dit houd in dat het paard zijn voorhand zal verplaatsen en dus zijn voorbenen moet kruisen. Dit is nodig voor meerdere doeleinden : begin van de spin, stelling vragen voor in galop aan te springen,... .

Forever voert hier de spinbeweging naar rechts uit. Mijn linkerhand zorgt ervoor dat mijn linkerteugel licht

aan de nek ligt, mijn linkerbeen moet normaal vlak achter de singel aanliggen (hier op de foto is hij waarschijnlijk net weg

van haar omdat ik aan het bumpen was). Rechterhand gaat iets open zodat mijn rechterteugel open is, welke ook de neus in de

richting van de spin houd, en mijn rechterbeen is licht opzij zodat forever de kans heeft om haar voorbenen over mekaar te zetten

en dus haar schouders te geven.

 Smart doet de spinbeweging naar rechts. Mijn rechterhand is geopend en mijn rechterbeen ook, dit opent de poort voor hem om

opzij te bewegen. Mijn linkerteugel ligt aan en mijn linkerbeen "bumpt" hem naar rechts. Ook hier zie je goed dat hij net zijn

    voorbenen gaat kruisen.

Hier voer ik met Jack de spinbeweging naar links uit. Mijn linkerhand opent mijn binnenteugel en houd de neus in de

correcte richting, rechterteugel aan de nek, linkerbeen weg van het paard en rechterbeen aan het paard. Je ziet

mooi hoe het paard zijn schouders geeft, dat hij volledig in balans is en zijn rechterschouder opheft om zijn rechtervoorbeen over het

linkse te zetten.

Controle over de ribben

Het paard moet leren als het been 1 handbreedte achter de singel word aangelegd dat hij zijn ribben moet geven. Dit houd in dat het paard zijn volledige lichaam opzij zal bewegen. Het is voor meerdere doeleinden bedoeld : wijken voor de kuit, zijgangen, side pass, ...

Forever doet hier een sidepass naar links. Een sidepass is eigenlijk het geven van de ribben in stilstand.

Mijn rechterbeen ligt aan 1 handbreedte achter de singel en met mijn teugels houd ik haar zo recht mogelijk.

  Hier zie je Jack wijken voor de kuit. Dit betekend dat hij wijkt voor mijn rechterbeen ,met zijn neus in de richting (of

redelijk recht) waar we naartoe wijken. Met mijn linkerhand houd ik zijn schouders zo recht mogelijk, mijn lichterbeen is

lichtjes opzij om hem de plaats te geven om te wijken van mijn rechterbeen. Jack verplaatst zijn voorhand en achterhand tegelijk

zoals het hoort.

Achterhandcontrole

Het paard moet leren als het been 2 handbreedtes achter de singel word aangeleged dat hij zijn achterhand moet geven. Dit houd in dat het paard zijn achterhand moet wegzetten. Het is voor meerdere doeleinden bedoeld : achterhand naar binnenduwen voor aanspringen in stelling in galop, rond lopen op de cirkel, achterwaarts door eel L-figuur in de trail, ... .

Back-up

Het paard moet leren dat wanneer ik mijn zit verdiep (en dus mijn zwaartepunt verleg), licht contact maak op de teugels en met mijn benen bump dat hij achterwaarts moet gaan. De back-up kan ook voor meerdere doeleinden gebruikt worden : gewoon oefenen achterwaarts gaan (bv achterwaarts door een L), als "correctie" indien het paard niet goed gestopt heeft, ervoor zorgen dat het paard zijn rug zeker gebruikt. Men mag niet onderschatten hoe belangrijk een correcte back-up aanleren is voor verdere training. Men mag zeker het paard niet leren achterwaarts te gaan door gewoon aan de teugels te trekken en blijven trekken en nog harder trekken totdat het paard achterwaarts gaat. Zo is het niet aangenaam voor het paard, het paard zal op het bit leren hangen, ook zal het paard het geen fijne oefening vinden en deze oefening dus niet graag uitvoeren voor je.

  Smart voert hier een zelfstandige back-up uit. Mijn gewicht ligt iets naar achteren, ik bump met mijn benen,

Ik zeg zelfstandig omdat ik geen contact op de teugels heb. Zijn achterhand komt mooi onder, zijn rug komt bol en geeft zijn hoofd

mooi naar beneden.

Hier zie je Jack in de back-up. Bij hem heb ik hier momenteel wel teugelcontact omdat ik hem op een hogere snelheid achteruit vraag.

Dit zie je aan hoever zijn linkerachterbeen onderkomt.

Dit leid tot...

Indien het paard deze basis goed onder de knie heeft werk ik nog aan de verdere training : soepele overgangen, mooi recht op de cirkel lopen, aanspringen in galop in stelling, contragalop, vliegende wissels, side pass, spins, stops, ... Kortom je hebt een paardje dat een goede basis heeft en waar je zo mee wegrijd. En als je mij de tijd geeft, heb je zoveel meer. Je hebt dan een totaalpakket!

Tenslotte

Dit is wat je van mij kan verwachten als je je paard bij mij in training zet. Ik denk dat ik mijn werkmethodes niet beter kan uitlichten als dit. Ofwel ga je voor een goede basis, ofwel ga ik verder en leid ik je paard volledig op. De keuze ligt volledig bij jou!

En als je vragen hebt... aarzel dan zeker niet om deze te stellen.

(Meer foto's over training van paarden en mijn paarden vind je bij "Photo Gallery", filmpjes over trainingen vind je bij "Video's".

bottom of page